top of page

רשלנות רפואית

רשלנות רפואית לדאבוננו מתקיימת במצבים בהם רופא מפר את חובת הזהירות שהוא חב בה כלפי המטופל שלו, בהם העניק הרופא טיפול רפואי או מחדל אשר סטה מסטנדרט הטיפול המקובל של "רופא סביר" וכאשר הטיפול הרשלני שביצע גרם למטופל לנזק.
לא אחת יש לבדוק האם מדובר בטיפולים רפואיים שניתנו בניגוד לפרקטיקה ולנורמת הטיפולים המקובלת באותה תקופת זמן בה ניתן הטיפול הרפואי, והאם הטיפול שניתן בנסיבות המקרה בוצע ע"י רופא שזה בתחום התמחותו.

תביעת רשלנות רפואית הינה תביעה מורכבת מאוד הדורשת הבנה וירידה לפרטים הקטנים ביותר, לכן חשוב מאוד לבחור עו"ד יסודי ומקצועי שמתאים לכך. 

עו”ד נאור גואטה בחר להתמקד ולייצג במספר מצומצם של סוגיות משפטיות בתחום הרשלנות הרפואית, במטרה להעניק לקהל לקוחותיו שירות מקצועי, מותאם אישית, תוך חתירה תמידית למצוינות ומקצועיות, תוך השגת תוצאות מיטביות עבור קהל לקוחותיו.

פטיש רשלנות.jpg
image.png

תחילה נסביר מהם התנאים לקיומה של תביעת רשלנות רפואית. תביעת רשלנות רפואית מחייבת התקיימותם של כל שלושת התנאים המצטברים הבאים: 

1- ראשית נבחן האם נעשתה הפרה של חובת הזהירות מצד הרופא המטפל. הפרת חובת הזהירות יכולה לבוא לידי ביטוי בכך שהרופא המטפל לא איבחן כנדרש וכראוי את המצב הרפואי של המטופל ו/או שהוא לא טיפל בזמן במטופל ו/או שלא נקט באמצעי הזהירות הראויים והמקובלים עפ"י ההתוויה הרפואית הנהוגה והמקובלת בתקופה בה ניתן הטיפול.

2- שנית נדרש כי  יופיע למטופל נזק בפועל כתוצאה מהטיפול הרשלני שניתן לו. חשוב להדגיש כי ללא קיומו של נזק למטופל לא תקום עילה לתביעת רשלנות רפואית אף אם הרופא התרשל.

3- שלישית חייב להיות קשר סיבתי (עובדתי ומשפטי) בין הטיפול הרשלני שניתן למטופל לבין הנזק שנגרם לו בפועל מהטיפול הרשלני הספציפי. בכדי שתקום עילה להגשת תביעה בעילת רשלנות רפואית, הטיפול הרפואי שניתן יבחן עפ"י הפרקטיקה הרפואית המקובלת והנהוגה באותה התקופה ועל פי הציפייה לנהוג במטופל מרופא סביר. המקרה יבחן בעיניו של הרופא הסביר וכיצד הוא היה מטפל באותו המקרה. במידה ונצליח להראות כי הטיפול שניתן במקרה הנבדק סטה מהסטנדרט ופרקטיקת הטיפול הסביר, עשויה לקום עילת תביעה.

עולם הרשלנות הינו מגוון ורחב מאוד, אשר חולש על נושאים רפואיים נרחבים, רשלנות רפואית עשויה להתבטא לדוגמא באי שליחת מטופל לבדיקות הנדרשות לו חרף העובדה כי קיימים נורות אזהרה לצוות הרפואי המטפל או לחילופין חרף תלונות שמתקבלות מהמטופל שלא זוכות להעמקת בירור וטיפול, כך לדוגמא עשוי להיות איחור באבחון של מחלות וגידולים למינהם. דוגמא נוספת לתביעת רשלנות עשויה לקום עקב ניהול שגויי של מהלך הריון ולידה, באופן שגרם לנזק ליילוד ו/או ליולדת לצמיתות, לחילופין ניתוח קיסרי שבוצע באיחור או לחילופין ניתוח שכלל לא היה בו צורך.

לעומת זאת, התנהלות לא נעימה של רופא, לרבות זלזול במטופל ו/או התנהגות פוגענית כלפי מטופל, חרף הפסול שבדבר, לא בהכרח יצדיקו הגשת תביעה.

לאחר בחינה ומעבר ראשוני של עורך הדין ובדיקה ראשונית ומשפטית האם קיימת עילה להגשת תביעת רשלנות רפואית, התיק וכלל החומר הרפואי מועבר לבחינה של המקרה ע"י מומחה רפואי בכיר איתו עובד המשרד, מומחה שיבחן ויבדוק רפואית, האם אכן קיימת עילה לתביעה והאם הייתה סטייה בטיפול שניתן מנורמת הטיפול המקובלת באותה תקופה. כמו כן ייבדק האם מתקיים קשר סיבתי בין ההתרשלות של הרופא המטפל לבין הנזק של המטופל, בהתאם לחומר הרפואי מהאירוע ובכלל.

במידה והערכת הרופא המומחה תצביע בסבירות העולה על 50% על קיומה של עילה לתביעה, אזי אכן תקום עילה להגשת תביעה לרשלנות רפואית. במקרה כזה יכתוב הרופא המומחה חוות דעת מנומקת ומפורטת, אשר תיתמך בספרות ומאמרים רפואיים מקצועיים אשר יוכיחו ויחזקו את עמדתו של הרופא המומחה למול מקרים דומים. חוות דעת זאת תוגש כחלק מהתביעה לרשלנות רפואית בבית המשפט. 

image.png

כעת נציג כמה מסוגי תביעות הרשלנות בהן מטפל המשרד:

רשלנות רפואית בהריון ולידה 

רשלנות בנושא הריון ולידה מתחלקות ל-2 תקופות זמן:

1- רשלנות רפואית במעקב ההיריון- במקרה זה מדובר בהחמצת מום לעובר, שניתן היה לאבחן במהלך ההיריון ע"י בדיקות ייעודיות שנדרש היה הרופא המטפל להמליץ לאישה לבצע. לדוגמא במידה והרופא המטפל לא שם לב לתסמינים ו/או לממצאים חשודים בבדיקות, או לחלופין במידה והרופא המטפל לא הפנה את המטופלת לבדיקות ייעודיות במקרה של חשד, כגון MRI או CT, בדיקת מי שפיר, בדיקת X שביר ועוד... וכתוצאה מכך בעובר שנולד  נמצאו מומים קשים, או אוטיזם או פציעות אורתופדיות למיניהם או בעיות לבביות, דבר שיכול להקים עילה לתביעה בגין רשלנות רפואית.

כמובן שבמקרה מסוג זה נדרש לבחון את כל מעקב ההיריון, איזה בדיקות בוצעו, איזה בדיקות הומלצו ע"י הרופאים המטפלים, האם בוצע ייעוץ גנטי, האם בוצעו בדיקות סקר, האם בוצעו כלל הבדיקות של הסקירות ומה עלה מהן ועוד... 

לאחר מעבר על כלל החומרים הרפואיים במידה וימצאו עדויות לרשלנות רפואית מצד הרופאים המטפלים נוכל להגיש תביעה לרשלנות רפואית שאליה נהיה חייבים לצרף לתביעה חוות דעת רפואית מטעם מומחה רפואי שיבסס את טענותינו ואת עילת התביעה.

image.png
image.png

2- רשלנות רפואית בניהול הלידה- לא אחת אנו נתקלים במקרים בהם תהליך ההריון והבדיקות לעובר תקינות, אך שמגיעים לחדר הלידה מתבצעים טיפולים בניגוד לנורמת הטיפול הנדרשת אשר גורמים לנזק ליילוד. לא אחת הדבר נגרם כתוצאה מניהול שגוי של הלידה לדוגמא: מצוקה עוברית שלא נוטרה בזמן עם ירידה בדפקים, הערכת משקל לא נכונה, הותרת שליה פעילה עם זרימות דם ברחם לאחר הלידה, החלטה על אופן ביצוע הלידה האם בניתוח קיסרי או בלידה טבעית, לידת ואקום ועוד.

הפגיעה ביילוד  עלולה להתרחש כתוצאה מכך שהצוות הרפואי לא שם לב לתמרורי אזהרה לאורך הלידה ובסיומה וכך החמיץ ממצאים חשודים מהבדיקות שנערכו ליולדת שחובה היה עליו לתת עליהם את הדעת. לא אחת ישנם פענוחים שגויים של בדיקות שביצעה היולדת וכתוצאה מכך נבחר הטיפול הלא נכון למצב, ישנם מקרים אחרים בהם הצוות הרפואי ביצע ניתוח קיסרי באיחור או שהתעקש על לידה טבעית דבר שגרם בנקל לנזקים העצומים שנגרמו לילודים ואף ליולדות.

זה על קצה המזלג, ישנם לדאבוננו עוד מקרים וסוגיות רבות בנושא רשלנות בהריון ולידה חשוב מאוד לבחור עו"ד שמבין היטב ולפרטי פרטים את הפרקטיקה הרפואית הנוהגת ויודע לבחור מומחים איכותיים ומוערכים לצורך כתיבת חוות הדעת שתוגש עם התביעה ותבסס את טענותיה.

image.png

איחור באבחון מחלות וגידולים סרטניים

לדאבוננו ישנם אנשים שמגיעים לרופא ומתלוננים על כאבים ו/או על תסמינים ו/או בעיות רפואיות שמתגלות אצלם מבלי שידעו מהי הבעיה. אולם  ישנם לא מעט מקרים כי סימפטומים ותסמינים מסויימים שקיימים, צריכים להעלות חשד סביר לבעיה כמו לדוגמא בדיקות דם ספציפיות בערכים לא תקינים ועוד.

במקרים בהם חרף התלונות של המטופל, הצוות הרפואי לא פועל עפ"י פרקטיקת הטיפול המקובלת ולא מפנה את המטופל לבדיקות מתאימות להעמקת בירור, כמו לדוגמא: צילומים רנטגן, בדיקות CT, בדיקות MRI; בדיקות PSA (לגילוי סרטן הערמונית) וכו', הגידולים הסרטניים עלולים להתגלות באיחור ניכר, דבר שהוא קריטי להחלמה ולכן עשוי להקים למטופל עילה בגין רשלנות רפואית.

image.png

רשלנות רפואית בביצוע ניתוחים

כידוע ניתוחים מתבצעים בתדירות רבה חרף היותם עניין מורכב המצריך רופא מרדים, אחיות בזמן הניתוח ולעיתים מספר רופאים. לכן עקב המורכבות של ביצוע ניתוח ישנם לא מעט מקרים בהם נגרמת רשלנות רפואית מצד המנתחים והרופאים המטפלים.

רשלנות רפואית בניתוחים עשויה להתרחש במספר שלבים של הניתוח:

1- קודם כל בהמלצה ובהתוויה הרפואית לביצוע הניתוח עצמו: האם בחרו הרופאים בניתוח המיטבי בהתאם למצבו של המטופל למול החלופות הקיימות באותה תקופה? במידה ולא ייתכן והנזק שנגרם למטופל היה בגלל שלא בחרו בטיפול האופטימלי למצב דבר שעשוי להקים עילה לרשלנות רפואית.

2- האם בכלל הוצעו למטופל אפשרויות הטיפול הקיימות והמיטביות באותה תקופה בה נערך הניתוח? אם לא ייתכן וקיימת פגיעה באוטונומיה של המטופל דבר העשוי להקים ראש נזק נוסף לתביעת רשלנות רפואית.

3-  מה האופן בו ביצעו את הניתוח והאם בוצע בליווי והנחייה של רופא מומחה? חשוב לבדוק מי ניתח אתכם? מהו תחום התמחותו ?

4- לא אחת חשוב גם לבדוק מהי הטכניקה הניתוחית שנבחרה לביצוע הניתוח? לדוגמה גרידה ידנית של שלייה באמצעות סכין בום קריטה לצורך הסרת חלקי שלייה שנותרו לאחר הלידה ברחם לעומת הסרת אותם חלקי שלייה באמצעות ניתוח היסטרוסקופיה מבוקרת... 

חשוב להבין שהיום ישנם טיפולים מתקדמים ומגוונים מאוד, העשויים להקטין בצורה ניכרת את הסיכונים לפגיעה למטופל, לכן חלק מהבדיקות המבוצעות ע"י עו"ד והמומחה מטעמו הם לבחון האם בהתאם למצב הקיים בתקופת הזמן בו ניתן הטיפול הרפואי נבחרה פרקטיקת הטיפול האופטימלית לנסיבות המקרה של הטיפול שבוצע. 

5- האם המטופל זכה למעקב ובקרה כנדרש בזמן ההתאוששות והאשפוז לאחר הניתוח? לא אחת אנו נתקלים במקרים שהמעקב אחר המטופל לאחר הניתוח לא נעשה כשורה וחרף מדדים חריגים שעלו והחמירו לאורך האשפוז, ניתן היה לדוגמא לגלות כי ישנו זיהום שמתפתח בגוף. נרחיב על כך בהמשך.

image.png

רשלנות בניתוחים פלסטיים

ענף הניתוחים הפלסטיים פורה מאוד בתקופה האחרונה, כאשר הטיפולים והניתוחים הללו מוגדרים כטיפולים מתוכננים (אלקטיביים) המבוצעים עפ"י בחירתו של המטופל ובהתאם לבקשתו לרצונו ושיקול דעתו. ומכיוון שהסבר מפורט ומלא אודות הניתוח הצפוי, החלופות האפשרויות, וכן כל פרט מידע שקשרו לניתוח טיפולים אלו לא מוגדרים כטיפולים מצילי חיים, הם גם לא דחופים, משכך חובת הזהירות המוטלת על מבצע הטיפול הינה חובת זהירות מוגברת שכן לרופא המטפל יש את כל הזמן הדרוש בכדי להעניק למטופל שלו שכן הוא מחויב לכך!

הדבר נכון גם לגבי הסבר מפורט מצד הרופא המטפל גם באשר לכלל הסיכונים והסיבוכים האפשריים שעלולים להתרחש בניתוח או לאחריו. זוהי חובה המוטלת על הרופא במסגרת תפקידו.

אנו נתקלים לא מעט מטופלים אשר מבצעים טיפולים אסתטיים בעת שמבטיחים להם לשפר את המראה החיצוני שלהם, אולם קיימים לעיתים מקרים בהם הטיפול או הניתוח לא מצליח, והוא מותיר למטופל צלקות בולטות בגוף (ואף בפנים), נזק משמעותי שעשוי להיות אף בלתי הפיך באופן שילווה את המטופל למשך כל ימי חייו. 

image.png

לכן במידה והרופאים המטפלים הסתירו מכם את הסיבוכים האפשריים ולא חשפו בפניכם כל הסיכונים האפשריים של הטיפול שביצעו, עשויה לקום לכם עילה לתביעה בדין רשלנות רפואית שכן כל רופא מחויב לכך בדין עפ"י חוק זכויות החולה.

משרדנו בוחן את המקרים הללו בודק לא אחת את נושא מתן ההסברים אודות הסיכונים והסיבוכים האפשריים מעבר לטיפול שבוצע והנזק שנגרם בפועל, כמוכן נבדק באיזה שלב באיזה היקף ובאיזה רמת פירוט ניתנו הסברים אלו אודות הסיכונים, יש לכך משמעות לא מבוטלת בעת הגשת תביעה לרשלנות רפואית בנושא זה.

רשלנות בטיפולי שיניים

כמו כל רופא גם רופאי השיניים מחוייבים בהסבר מפורט למטופל אודות הטיפול הדרוש לו, מהם היתרונות והסיכונים של הטיפול וכן מהן התוצאות הצפויות של הטיפול למול האלטרנטיבות. במידה והרופא לא עשה זאת, הוא חשוף לתביעה! לכן הרופא חייב בהסבר מפורט ואף אסור לו להתחמק מלהשיב לשאלותיו של המטופל או למנוע ממנו הסבר אודות הטיפול שהוא עתיד לבצע. 

לדאבוננו ישנן לא מעט מקרי רשלנות עקב ביצוע תוכנית לקויה לשיקום הפה, אשר עלולה לפגוע אף בשיניים בריאות, משכך כדאי  תמיד לבדוק היטב כי מומחיותו של רופא השיניים תואמת את הטיפול הדרוש.

במקרים אחרים מתן זריקות ההרדמה במינונים שגויים, או למטופלים בעלי רגישות מיוחדת לחומר, עשוי לגרום למטופלים לנזקים חמורים.

ישנם מקרים בהם הרשלנות של הרופא המטפל מתרחשת לאחר הטיפול שביצע עקב חוסר מעקב או מעקב לא נאות לדוגמא: חוסר התייחסות ותשומת לב לכאבים עזים או ממושכים אשר יכולים להצביע על סיבוך מהטיפול שניתן, מרשם שגויי של תרופות וכדורים וכיו"ב. מומלץ לשמור כל תיעוד רפואי, לרבות צילומי רנטגן, חשבוניות מהרופא וכל מידע שקשור לטיפול שניתן.

image.png
image.png

רשלנות רפואית בהשגחה על מטופלים

צוות רפואי אחראי על מתן טיפול רפואי מיטבי לכל מטופל ומטופל לרבות על כל נושא השגחה עליו בזמן אשפוזים בבתי חולים  לאחר ניתוח או בעת מחלה. לדאבוננו ישנם לא מעט מקרים בהם הצוות הרפואי לא השגיח כנדרש בפרקטיקה ובפרוטוקול הרפואי המקובל באותה העת בבית החולים ובכלל, וכתוצאה מכך המטופל נפגע ונגרם לו נזק ממשי העשוי להקים לו עילת לתביעה בגין רשלנות רפואית.

לדוגמא ישנם מקרים בהם מטופל נופל ונפצע בשל היעדר השגחה מספקת, לעיתים מטופלים משוחררים למחלקות רגילות למרות שהם נדרשים להיות בהשגחה צמודה של טיפול נמרץ.

image.png

ישנן תביעות הנוגעות לדוגמא למצבים בהם חולים פסיכיאטריים פוגעים בעצמם ואף מתאבדים בזמן האשפוז בבית החולים עקב חוסר אבחון נכון של מצב החולה ו/או מתן טיפול תרופתי שניתן לו אשר לא מתאים למצב. בסיטואציה מסוג זה בהם לא ניתנה השגחה ראויה למטופל עם סיכון מוגבר לפגיעה בעצמו, הדבר עשוי להקים עילת תביעה בגין רשלנות רפואית.

 

קיבלתם טיפול רפואי רשלני ? איחרו ו/או התרשלו בגילוי מחלה קשה?

נגרם לכם נזק? 

עו"ד נאור גואטה יבדוק עבורכם את המקרה עד תום, וידאג שתקבלו את הפיצוי המקסימלי והראוי עבור נזקכם !!!

לעו"ד נאור גואטה ידע עשיר ומגוון בתיקי רשלנות רפואית, על כן הוא ישמח ללוות ולתת לכם שירות משפטי אישי, מקצועי ואדיב בפרט בנושא זה.

כתבו לנו כיצד נוכל לעזור:

תודה שפניתם אלינו! נחזור אליכם בהקדם

bottom of page